Vrijwillige molenaar


Het diploma Vrijwillige Molenaar is nodig om geheel zelfstandig met een molen in Nederland te mogen werken. De opleiding bestaat uit minimaal 150 praktijkuren, te volgen op diverse molens. Daarnaast wordt behoorlijk wat theoretische kennis van de kandidaat gevraagd over alle soorten molens die in Nederland voorkomen.

Binnen onze regio is een tekort aan molenaars, hierdoor dreigen binnen afzienbare tijd, als er geen nieuwe molenaars opgeleid worden, molens zonder molenaar stil te staan.
Voor serieus geïnteresseerden bestaat de mogelijkheid om een middag mee te draaien op de molen in Asten om zodoende enigszins te ervaren wat het werken op een windmolen inhoudt.
Meer informatie over de opleiding tot Vrijwillig Molenaar is te vinden op:
https://gildevanmolenaars.nl

Regelmatig zijn op zaterdagmiddag leerlingen op de molen bezig met hun opleiding tot vrijwillig molenaar. Zij leren om te gaan met de molen en verrichten soms ook klein onderhoud.
Hieronder enkele foto’s van leerlingen die aan het werk zijn op de molen.

vrijwillig2vrijwillig4

Een zeil wordt voorgelegd en een windbord geplaatst.

vrijwillig3vrijwillig5

De vang wordt gelicht en binnen wordt de meelkuip in elkaar gezet na deze schoongemaakt te hebben.

Op de website van de Peellandse Molenstichting vindt u informatie over de molens en molenaars in deze regio. Voor uitleg over de opleiding en voor een eerste kennismaking met het werk op de molen kunt u op vrijwel al deze molens terecht. Klik op onderstaand logo voor deze site.
vrijwillig6