Video

Een paar rondjes meedraaien met de molen . . .

Heel af en toe, bij rustig weer, wordt er ook wel eens ’s avonds gedraaid.

Twee korte filmpjes die allebei van rond 1950 zijn.
In het eerste filmpje is te zien hoe men in die tijd nog gewend was aan een draaiende molen in het dagelijkse leven. Zowel de postbode,die onder het draaiende gevlucht door fietst, als de molenaar en de boer die samen een gesprek voeren, zijn niet erg onder de indruk van de dicht langs hen af zoevende wieken.

April 2015 kwamen de gerestaureerde Potroeden weer terug. Op onderstaande filmpjes ziet u hiervan enkele impressies.

Op het filmpje hieronder is te zien hoe de laatste platen aan een Potroede handmatig vastgeklonken worden. Een klinknagel wordt roodgloeiend gestookt en vervolgens met een zware hamer vastgeslagen in het voorgeboorde gat in de roede. Voor tegendruk vanaf de binnenkant van de roede wordt een zware ijzeren staaf door een van de heklatgaten gestoken en tegen de achterzijde van de desbetreffende klinknagel geplaatst.

Sinds enkele jaren organiseert de fietsclub TWC-Asten een ‘Nightbike’ op de laatste zaterdag van oktober. Zowel in 2016 als in 2017 werd de molenbelt opgenomen in het parcours. Onderstaand filmpje is van 2016

Op 2 oktober 2022 werd het 50-jarig bestaan van Het Gilde Van Vrijwillige Molenaars gevierd. Ook was het de tweejaarlijkse Peellandse Molendag. Het feest werd opgevrolijkt met een optreden van de muziekgroep Sakkerdju.