Welkom

Een Amerikaanse veldhospitaal bij de molen in Asten

Tijdens het weekend van 28 en 29 september, op de kop af na precies 75 jaar nadat dit voor het eerst plaats vond, zullen er opnieuw weer een Amerikaans veldhospitaal, diverse kleinere tenten, een werkplaats om oorlogsvoertuigen te repareren, een Sherman tank  en verder nog enkele Amerikaanse oorlogsvoertuigen bij de molen te zien zijn. Onder in de molen wordt een kleine tentoonstelling ingericht.
Dit gebeuren vindt plaats in het kader van de viering van het feit dat Asten precies 75 jaar geleden bevrijd werd.

Gratis toegang!

Op maandag 30 september krijgen alle basisschoolleerlingen uit de groepen 7 en 8 een rondleiding.

1944 Engels veldhospitaal.

Hoe oud de molen precies is blijft gissen, zeker is echter wel dat er aan de huidige Molenweg vanaf 1506 een molen heeft gestaan. Van het minstens vijf eeuwen oude origineel is eigenlijk nog maar één balk over,de standerd. Dit is de lange rechtopstaande spil waarom het hele bovenhuis van de molen naar de wind gedraaid kan worden.

Andere delen van de molen zijn jonger. De molen heeft in de loop der tijd het nodige moeten doorstaan. Twee keer werd hij zelfs grotendeels verwoest. In de 18e eeuw waaide hij om tijdens een zware storm en in 1970 brandde hij af, nadat hij enkele jaren daarvoor nog geheel gerestaureerd was.

De meeste molens in deze omgeving zijn zo ongeveer honderd toSteenDeOostenwindt honderdvijftig jaar oud. Toen deze molens gebouwd werden, was het vrij gebruikelijk om hen een naam te geven, maar aan het eind van de Middeleeuwen, de tijd waarin deze molen gebouwd werd, deed men dat in onze omgeving nog niet.
Pas in 2006, met het vieren van het 500-jarige bestaan kreeg de molen een naam:
“de Oostenwind”.

Wilt u daadwerkelijk iets betekenen voor het voortbestaan van de molen, klik dan op deze link: Molenhulp gevraagd!