Welkom

Hoe oud de molen precies is niet duidelijk, zeker is echter wel dat er aan de huidige Molenweg vanaf 1506 een molen staat. Van het minstens vijf eeuwen oude origineel is eigenlijk nog maar één balk over, de standerd. Dit is de lange rechtopstaande spil waaromheen het hele bovenhuis van de molen naar de wind gedraaid kan worden.

Andere delen van de molen zijn jonger. De molen heeft in de loop der tijd het nodige moeten doorstaan. Drie keer werd hij zelfs grotendeels verwoest. In de 18e eeuw waaide hij om tijdens een zware storm en raakte daarna nog een keer zwaar beschadigd, eveneens door een storm. In 1970 brandde hij af, nadat hij enkele jaren daarvoor nog geheel gerestaureerd was.

SteenDeOostenwind

De meeste molens in deze omgeving zijn zo ongeveer honderd tot honderdvijftig jaar oud. Toen deze molens gebouwd werden, was het vrij gebruikelijk om hen een naam te geven, maar aan het eind van de Middeleeuwen, de tijd waarin deze molen gebouwd werd, deed men dat in onze omgeving nog niet.
Pas in 2006, met het vieren van het 500-jarige bestaan kreeg de molen een naam:

Op 25 januari is de molen onderstut door middel van een hiervoor speciaal ontworpen constructie. Molenbouwer Adriaens uit Weert heeft de ruim 40 ton wegende ‘molenkast’ ongeveer 30 cm opgetild.