De molenaar van de Oostenwind

Geert van Stekelenburg, de huidige molenaar, komt uit een oud molenaarsgeslacht. Rond 1780 was ene Godefridus van Stekelenburg al molenaar op de watermolen van Nederwetten.

Hooydonkse-watermolen-1

De Hooydonkse watermolen in Nederwetten

Vanaf 1894 huurde Ferdinand van Stekelenburg (grootvader van de huidige molenaar) de Astense standerdmolen van de plaatselijke kasteelheren, de heren van Asten. Deze gebruikten de molen in vorige eeuwen lange tijd als “ban-molen”, dat betekende dat alle boeren uit de omgeving gedwongen waren er hun graan laten malen.

In 1953 zou de molen, die toen al niet meer bedrijfsmatig werd gebruikt, verkocht worden aan de gemeente Asten. Maar dat vond Ferdinand van Stekelenburg jammer. Zijn zoons Ferd en Frits kochten de molen en de omliggende gronden. Na honderden jaren in bezit geweest te zijn van de kasteelheren, die lange tijd als enige in de omgeving het windrecht bezaten, was de molen vanaf toen eigendom van de molenaar.

De molen draait regelmatig en af en toe wordt er ook graan gemalen. Dit malen vindt plaats om puur recreatieve redenen. (Helaas vormt e begroeiing en bebouwing rondom de molen een té grote belemmering om vaker te kunnen malen.) Natuurlijk is het al mooi om de wieken van de molen te zien draaien, maar bezoekers willen ook graag wat leren over het maalproces. Voor het behoud van de molen is het goed als hij vaak draait.